Skip to content
Andress, uw HR partner in het aantrekken, behouden en ontwikkelen van mensen

Waarom haken mijn kandidaten af? Belangrijke valkuilen die te vermijden zijn in je rekrutering

Elke onderneming die een vacature lanceert maakt het wel eens mee: de kandidaat waar je graag verder mee wil, laat plots niets meer van zich horen. Ze beantwoorden hun telefoon niet of komen niet opdagen. Dit probleem is een wijdverspreid fenomeen en heeft daarom een eigen term gekregen die uit de datingwereld is overgewaaid: ghosting.

Eigenlijk komt het er op neer dat de tegenpartij plots niets meer van zich laat horen. En dat is tijdens de rekrutering van een nieuwe collega een probleem: je investeert immers tijd en geld in de hele procedure.

Ghosting proberen beperken? Enkele tips!

Wees duidelijk!

Wanneer je een vacature lanceert, zorg je maar beter dat deze duidelijk is geschreven. Probeer daarom zo specifiek mogelijk te werken en probeer buzzwords te vermijden.

Informeer ook steeds je kandidaten over wanneer zij een antwoord mogen verwachten. Als ze immers lang in het ongewisse worden gelaten, is de kans groot dat ze afhaken. Ook wanneer je slecht nieuws hebt, wacht je maar beter niet te lang om dit mee te delen. Een kandidaat kan immers potentieel interessant zijn in de toekomst.

Zet je kandidaat centraal

Iedereen kent het belang van een eerste goede indruk. Dat geldt ook voor sollicitaties en begint al bij je vacature. Probeer daarom de informatie die je van een kandidaat verwacht wanneer zij reageren te beperken. Vraag daarom naar de zaken die er echt toe doen en stem het overige later af tijdens de procedure.

Beperk je sollicitatieprocedure

Een ellenlange sollicitatieprocedure met schijnbaar oneindige rondes zal er ook toe bijdragen dat kandidaten afhaken. Stem daarom je proces zo af dat je op een zo efficiënt mogelijke manier je kandidaat kan spreken. Zo kan je er voor zorgen dat de beslissingsnemers al bij het eerste gesprek betrokken zijn.

Candidate expierence

Door te focussen op een positieve candidate experience verklein je de kans dat er vroegtijdig wordt afgehaakt door kandidaten. Het gevoel dat iemand krijgt tijdens jouw procedure is immers bepalend of zij verder met je in zee willen gaan. Lees daarom hier hoe dit het best aanpakt!

Op zoek naar een betrouwbare HR partner die je vooruit helpt met het aantrekken, behouden en ontwikkelen van je menselijk kapitaal?

Laat je gegevens na en wij contacteren je om even van gedachten te wisselen. Sneller contact: bel ons op 055/30.31.02

Zoeken