Skip to content
Andress, uw HR partner in het aantrekken, behouden en ontwikkelen van mensen

Zo zet je ChatGPT efficiënt in op de werkvloer

Artificiële intelligentie (AI) en ChatGPT doet bij veel mensen steeds vaker een belletje rinkelen. Echter is het voor veel bedrijven nog onbekend terrein hoe deze technologie kan helpen om bepaalde taken efficiënter te laten verlopen. In dit artikel geven we dan ook graag een aantal praktische toepassingen mee die je op het werk kan gebruiken.

 Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een geavanceerd taalmodel dat is getraind op enorme hoeveelheden tekstgegevens en  de mogelijkheid heeft om menselijke interacties na te bootsen. Met zijn begrip van context en taal kan ChatGPT reageren op geschreven tekst, vragen beantwoorden, creatieve teksten genereren en zelfs als een virtuele gesprekspartner fungeren. Leuk weetje: de voorgaande regels zijn door ChatGPT geschreven.

Praktische manieren om ChatGPT te gebruiken op de werkvloer

  1. Customer Service

ChatGPT is 24/7 beschikbaar en kan snel en nauwkeurig antwoord geven op welgestelde vragen van klanten. Daarnaast is de respons onmiddellijk en schaalbaar, ChatGPT kan immers tegelijk meerdere klanten beantwoorden.

  1. Analyse van rapporten

Omdat ChatGPT snel grote hoeveelheden tekst en gegevens kan verwerken, kan het je helpen om snel inzicht te krijgen in de inhoud van grote rapporten en statistieken. Zo kan je ChatGPT vragen om bepaalde resultaten uit je document te filteren, zonder dat je het zelf helemaal hoeft te lezen.

  1. Virtuele assistentie

Veel vragen die medewerkers hebben, kunnen worden beantwoord door ChatGPT.

  1. Contentcreatie

ChatGPT kan niet alleen teksten analyseren, maar is ook in staat om te creëren. Vraag hem gerust om social media posts, blogartikels, nieuwsbrieven, … te maken en je hebt onmiddellijk een eerste aanzet.

Je kan ook anders werken en hem jouw eerste ruwe ideeën laten opblinken tot kant-en-klare teksten. In beide gevallen is een goede prompt echter wel van belang.

  1. Vertalingen

Hoewel dit misschien minder bekend is, is ChatGPT in staat om teksten redelijk accuraat te vertalen waarbij er rekening wordt gehouden met de context en toon van de oorspronkelijke tekst.

Er zijn ook valkuilen

ChatGPT kan wel eens je nieuwe favoriete teamgenoot zijn, maar bedenk dat niemand volmaakt is, inclusief je robotvriend. Op de hoofdpagina van het platform waarschuwen de makers al dat ChatGPT af en toe onjuiste informatie kan genereren en een beperkte kennis heeft van gebeurtenissen na 2021.

Het is ook jouw verantwoordelijkheid om de bronnen van de informatie die je kiest en gebruikt in de gaten te houden. Wees daarom kritisch en neem niet klakkeloos alles over. Evalueer de antwoorden van ChatGPT altijd met je eigen denkvermogen.

Op zoek naar een betrouwbare HR partner die je vooruit helpt met het aantrekken, behouden en ontwikkelen van je menselijk kapitaal?

Laat je gegevens na en wij contacteren je om even van gedachten te wisselen. Sneller contact: bel ons op 055/30.31.02

Zoeken