Skip to content
Andress, uw HR partner in het aantrekken, behouden en ontwikkelen van mensen

Ziektebrief: wanneer wel en niet

Sinds 28 november 2022 gelden er nieuwe regels wat betreft ziekteattesten in privébedrijven. Op die manier wil de regering de administratieve last voor huisartsen voor experts. Daarnaast schreven bepaalde huisartsen soms meteen een hele week ziekte voor, ook al was dat niet nodig. Dit had dan weer een contraproductief effect.

Maar wat zijn de nieuwe regels dan? We zetten ze hieronder graag even op een rijtje.

Heb je meer dan 50 medewerkers in dienst?

Dan is er op heden voor de eerste dag ziekte geen attest meer nodig van de huisarts. Die regel geldt voor zowel een ziekte van 1 dag of voor de eerste dag van een langere ziekteperiode.

Van deze nieuwe regel kan een werknemer wel niet onbeperkt gebruik maken om misbruik tegen te gaan. Een werknemer mag immers maximaal drie dagen per kalenderjaar afwezig zijn zonder ziekteattest.

Daarnaast heb je als werkgever nog steeds het recht op controle van de arbeidsongeschiktheid. Je kan dus nog steeds beroep doen op een controlearts voor de eerste dag ziekte, zelfs al is daar geen ziekteattest voor afgeleverd.

Heb je minder dan 50 werknemers in dienst?

Dan mag je nog steeds vragen om een ziektebriefje voor de eerste dag ziekte. De voorwaarde is dan wel dat je arbeidsreglement of cao vermelding maakt dat dit een vereiste is.

Waarom de grens van 50 werknemers?

De achterliggende logica is dat het voor kleinere bedrijven moeilijker is om afwezigheden van personeel op te vangen. Vandaar besliste de regering voor de grens van 50 werknemers.

Echter volgt er na een jaar een evaluatie van de nieuwe regeling. De regering zal dan bekijken of ze de geldende regels kunnen verruimen naar bedrijven met minstens 20 werknemers.

 

Op zoek naar een betrouwbare HR partner die je vooruit helpt met het aantrekken, behouden en ontwikkelen van je menselijk kapitaal?

Laat je gegevens na en wij contacteren je om even van gedachten te wisselen. Sneller contact: bel ons op 055/30.31.02

Zoeken