Skip to content
Andress, uw HR partner in het aantrekken, behouden en ontwikkelen van mensen

Telewerk: het nieuwe normaal

Een positief effect van de corana-epidemie is dat we met zen allen flexibeler zijn beginnen werken. Voor velen hoort half- of voltijds telewerk daar nu bij. Om goede werknemers aan te trekken die kunnen omgaan met de verantwoordelijkheden van telewerk zullen we ons selectieproces ook op hen moeten afstemmen.

Alvorens we dieper ingaan op hoe goede telewerkers te herkennen is het nuttig om stil te staan bij de voor- en nadelen van telewerk.

De voordelen van afstandswerk

Dat onze houding ten aanzien van de traditionele manier van werken waarbij iedereen op kantoor werkt verandert, valt ook wereldwijd te merken. Globaal gezien staat ongeveer de helft van werkgever een of andere vorm van telewerken toe.

De voordelen voor ondernemingen zijn legio: zo zijn er minder kantoorruimtes en voorzieningen nodig wat zich vertaalt in minder kosten. Een ander groot voordeel blijkt uit studies waarbij werd geconstateerd dat bedrijven met telewerk een daling hadden in hun personeelsverloop.

Ook de telewerkers zelf zien daar de voordelen van in. Ze krijgen het vertrouwen van hun werkgever waarbij ze meer flexibiliteit en autonomie krijgen binnen hun functie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat thuiswerkers zich gelukkiger en productiever voelen dan werknemers die full-time op kantoor werken.

Valkuilen van telewerk

Hoewel er aanzienlijke voordelen zijn verbonden aan telewerk, bestaan er ook nog een aantal valkuilen.

Een van de belangrijkste factoren waar over gemaakt moet worden is dat afstandswerkers ten prooi kunnen vallen aan eenzaamheid en in extreme gevallen burn-out. Daarnaast dienen zijn om te kunnen gaan met de dunne grens tussen hun werk & privéleven. Tot slot kunnen zij soms moeilijk hun plaats vinden binnen de onderneming waarbij zij zich in het slechtste geval ‘vergeten’ voelen.

Telewerk is dus niet voor iedereen een even goed idee. Maar hoe spot je nu de kwaliteiten van een competente telewerker?

Competentie en telewerk

Telewerk draait in grote mate om het behalen van resultaten. Als manager kan je immers niet over de schouders van je werknemers meekijken en moet je vertrouwen op hun competenties om de zaken gedaan te krijgen.

Een artikel van Forbes schetst een aantal essentiële kenmerken die je kunnen helpen de juiste persoon aan te werven. Hierbij een greep van de belangrijkste kenmerken voor de ideale kandidaat:

  • Ze zijn resultaatsgericht
  • Autonoom zijn
  • Ze zijn gefocust op groei
  • Problem-solving hoog in het vaandel dragen

Vermits deze personen amper aanwezig zullen zijn op de onderneming bestaat de kans dat je de kandidaten in kwestie ook niet fysiek zal ontmoeten. Daarom is het belangrijk om ook het selectiegesprek op een goede manier af te nemen of dit nu telefonisch of via een videogesprek verloopt.

Weet je niet waar te beginnen of wil je hulp met je rekruteringsstrategie? Neem dan contact met ons op!

Op zoek naar een betrouwbare HR partner die je vooruit helpt met het aantrekken, behouden en ontwikkelen van je menselijk kapitaal?

Laat je gegevens na en wij contacteren je om even van gedachten te wisselen. Sneller contact: bel ons op 055/30.31.02

Zoeken