Skip to content
Andress, uw HR partner in het aantrekken, behouden en ontwikkelen van mensen

Personeel behouden: enkele tips

Iedereen weet dat er ondertussen een krapte is op de arbeidsmarkt. Bedrijven zoeken massaal naar personeel voor hun openstaande vacatures. Wat wil je in deze tijden (nog) als bedrijf dus nog meer dan anders? Je personeel behouden.

Een collega vervangen kost ongeveer een jaarsalaris. Die kosten zitten niet alleen in de rekrutering en selectie, maar ook in het inwerken van je nieuwe collega en het kennisverlies opnieuw op te bouwen.

Dat alles om te zeggen dat je als werkgever dus best waakt over het behouden van je personeel. Om te voorkomen dat ze zelf de stap naar een andere job zetten of worden weggekaapt door recruiters is het dus belangrijk om je werknemers aan je organisatie te binden.

Hieronder kan je een aantal tips lezen om dit te voorkomen waarbij we ook de voornaamste redenen meegeven waarom werknemers een overstap overwegen.

Salaris blijft belangrijk

Hoewel vaak anders wordt beweerd, blijft salaris een belangrijke motivator. Wanneer medewerkers voor eenzelfde job elders meer kunnen verdienen, wordt de kans groter dat zij de overstap zullen overwegen. Loon heeft daarnaast ook te maken met erkenning voor het werk en de inzet van de werknemer voor je organisatie. Bekijk daarom met zekere regelmaat het  brutosalaris van je werknemers en hou daarbij ook rekening met secundaire voorwaarden.

De secundaire voorwaarden bij het afsluiten van de arbeidsovereenkomst zijn besproken, maar ook hier is het belangrijk om af te stemmen of dit nog werkt voor je medewerkers. Denk daarbij aan een firmawagen, extra verlofdagen, betaalde opleidingen, etc… Dit zijn allemaal belangrijke factoren om mee in overweging te nemen.

Persoonlijke ontwikkeling

De meeste mensen hechten belang aan het blijven groeien in hun carrière. Daarom doe je er als werkgever goed aan om hen hierbij te ondersteunen. De belangrijkste tip is om open te kunnen communiceren over wat de verwachtingen/wensen zijn.  Je kan daarbij ook op gezette tijdstippen feedback vragen of je personeel tevreden is met de huidige rol en of ze ambitie hebben om verder te groeien. Wanneer er opties zijn om een bepaalde stap te zetten, biedt dit dan ook aan. Beide partijen zullen daar de vruchten van plukken.

Werk – privébalans

Flexibiliteit is hier het codewoord en staat bij veel werknemers bovenaan het verlanglijstje. Werknemers worden zich steeds meer bewust van een goede werk-privébalans waarbij de vraag naar flexibiliteit groter wordt: dit vertaalt zich voornamelijk in werktijden en thuiswerk.

Dankzij de inburgering van het digitale aspect van werk, kan een werkgever hier ook gemakkelijker op inspelen. Corona heeft ons geleerd dat een aantal kerntaken ook niet fysiek op kantoor dient te gebeuren en perfect online of van op afstand kan gebeuren. Speel hier dan ook zeker op in.

Erkenning en waardering

Hoewel de vorige tips al een groot verschil kunnen maken, is deze tip misschien nog het gemakkelijkst toe te passen en maakt deze een wereld van verschil. Ben jij dus tevreden over je medewerkers, zorg er dan ook voor dat zij dit merken: uit je erkenning en waardering. Koppel daaraan de vorige tips en de kans dat je mensen anderen oorden willen zoeken, wordt al een stuk kleiner!

Heb je toch graag nog wat extra ondersteuning wat betreft het behouden van je personeel? Neem dan contact met ons op en we kijken graag wat we voor jou kunnen betekenen.

Op zoek naar een betrouwbare HR partner die je vooruit helpt met het aantrekken, behouden en ontwikkelen van je menselijk kapitaal?

Laat je gegevens na en wij contacteren je om even van gedachten te wisselen. Sneller contact: bel ons op 055/30.31.02

Zoeken