Ga naar hoofdinhoud
Andress, uw HR partner in het aantrekken, behouden en ontwikkelen van mensen

Kan je een sollicitant laten proefdraaien?

Je hebt de eerste sollicitatiegesprekken achter de rug en zowel jij als je potentiële nieuwe werknemer zijn enthousiast. Sinds de invoering van het eenheidsstatuut is een proefperiode echter niet meer mogelijk.

Sommige bedrijven lossen dit op door een contract van bepaalde duur (meestal 3 maanden aan te bieden), maar in de praktijk blijkt een praktische proef toch goed ingeburgerd te zijn. Dit biedt het voordeel dat zowel werkgever als werknemer kunnen kijken of de match er echt is.

Toch zijn er een aantal zaken waar je als werkgever rekening mee dient te houden.

Beperkt in tijd

Een praktische proef dient als “test” te worden beschouwd en is in de praktijk meestal beperkt tot een aantal uren. Een sollicitant een volledige werkdag laten meedraaien wordt als werkdag beschouwd en dient dus te worden betaald. Een bijkomend gevaar bestaat er in dat dit als zwartwerk wordt beschouwd zonder arbeidsovereenkomst. Probeer dus op voorhand duidelijk te plannen wat je wil testen en zorg er voor dat dit op een redelijk tijdsbestek wordt afgerond.

Niet rendabel

Een praktische proef mag niet rendabel zijn voor de onderneming dus als sollicitant mag je geen geld opbrengen voor je toekomstige werkgever. Uiteraard mag je wel productief zijn. Daartegenover dien je als werkgever geen loon te betalen voor een praktische proef. Een eventuele onkostenvergoeding kan wel worden voorzien.

Zet alles op papier

Zorg er als werkgever voor dat je een document opstelt waarin je beschrijft wat exact getest zal worden en hoe lang dit in beslag zal nemen. Vermeld er daarnaast bij of dit om een praktische test gaat of om het begin van een arbeidsovereenkomst. Win hieromtrent ook zeker de nodige info in: dat kan bij je sociaal secretariaat.

Dit kan bij inspectie/conflict een aantal misverstanden vermijden waarbij je als werkgever het risico loopt om een compenserende opzegvergoeding te moeten betalen wanneer de test wordt beschouwd als arbeidsprestatie. Zet daarom alles op voorhand op papier zodat er geen discussie mogelijk is.

Op zoek naar een betrouwbare HR partner die je vooruit helpt met het aantrekken, behouden en ontwikkelen van je menselijk kapitaal?

Laat je gegevens na en wij contacteren je om even van gedachten te wisselen. Sneller contact: bel ons op 055/30.31.02

Zoeken