Skip to content
Andress, uw HR partner in het aantrekken, behouden en ontwikkelen van mensen

Is het tijd voor een carrièreswitch?

Voor een totaal nieuwe carrière kiezen kan behoorlijk angstaanjagend zijn, maar het is misschien de moeite waard om jezelf de volgende vragen te stellen.

Heb je weinig energie na het werk?

Evelyne Hellebaut, Andress Consulting: “Heb je weinig energie of heb je vaak last van hoofdpijn of spierpijn als gevolg van het werk? Fysieke klachten zijn signalen die je niet mag negeren. Het kan gebeuren dat je even meer hooi op je vork neemt dan goed voor je is, maar draagkracht en draaglast mogen niet chronisch uit balans zijn. Veel mensen vinden het moeilijk om een goed evenwicht tussen werk en privéleven te handhaven. Dat blijkt ook uit de demografische gegevens van de mensen die loopbaanbegeleiding volgen. Het merendeel zijn vrouwen tussen dertig en veertig jaar. Op deze leeftijd vragen zowel carrière als gezin een grote inspanning en is het risico groter dat ze met elkaar in conflict komen, wat kan resulteren in burn-outverschijnselen.”

Zijn je job en je persoonlijkheid wel een goede match?

“Jij evolueert, maar evolueert je job mee? Voor het merendeel is de mogelijkheid om jezelf te ontplooien cruciaal. In het verlengde hiervan is het toch belangrijk dat je job bij je eigen persoonlijkheid en competenties past. Zijn job en persoonlijkheid geen goede ‘match’, dan wreekt dit zich na verloop van tijd. Routine bijvoorbeeld is an sich niet slecht als je persoonlijkheid hierom vraagt, maar wanneer je in je job geen uitdaging vindt en jij dit wél nodig hebt, kan op termijn een bore-out om de hoek loeren. Op tijd je loopbaanwensen en noden bespreekbaar maken, is dus heel belangrijk. Blijf je hier tegen muren oplopen, dan kan het tijd zijn voor een carrièreswitch.”

Zijn er nog weinig plezierige momenten op de werkvloer?

“Procentueel gezien besteed je veel tijd op je werk, dus het is belangrijk dat je in je job plezier ervaart. Het hoeft niet elke dag ‘feest’ te zijn, maar het kan ook niet de bedoeling zijn dat je iedere dag met tegenzin gaat werken. Hoe langer je ergens werkt, hoe moeilijker het soms is om de knoop door te hakken en de overstap naar iets nieuws te wagen. Het is vaak gemakkelijker om aan zekerheden vast te houden, ook al word je er beslist niet gelukkiger van. Loopbaanbegeleiding helpt je dan in kaart te brengen hoe zwaar elk aspect voor jou doorweegt en wat de voor- en nadelen zijn van elke beslissing. Een weloverwogen keuze kan al veel angsten wegnemen.”

Voel je de drang om iets totaal anders te gaan doen?

“Soms laten mensen het zo ver komen dat ze het liefst vandaag nog de handdoek in de ring zouden gooien. Ze creëren een bepaalde afschuw en willen plots iets gaan doen dat het tegenovergestelde is van wat ze tot dan toe deden. Het komt erop neer om tijdig de signalen op te vangen zodat je het probleem bij de kern kan aanpakken in plaats van ervan weg te vluchten. Vaak ligt de waarheid ergens in het midden. Tijdens onze sessies komen we toch vaak tot het besluit dat die drastische ‘switch’ niet altijd nodig is om aan de kennis en competenties van mensen tegemoet te komen. De ‘perfecte’ job bestaat niet, maar voldoening halen uit je werk is wel een vereiste. Hoe meer voldoening je job je brengt, hoe sneller je voor de mindere puntjes een oogje zal dichtknijpen.”

Op zoek naar een betrouwbare HR partner die je vooruit helpt met het aantrekken, behouden en ontwikkelen van je menselijk kapitaal?

Laat je gegevens na en wij contacteren je om even van gedachten te wisselen. Sneller contact: bel ons op 055/30.31.02

Zoeken